Z lásky ku knihám alebo Prečo „točiť“ knihy a prečo platforma na výkup kníh?

Kto je Restorio? Kto sme my? Keby sme chceli byť úplne struční, stačí nám na odpoveď jediná veta. Sme vášniví milovníci kníh. Ale to by bola príliš stručná odpoveď.

Kto je Restorio? Kto sme my? Keby sme chceli byť úplne struční, stačí nám na odpoveď jediná veta. Sme vášniví milovníci kníh. Ale to by bola príliš stručná odpoveď. Toto stojí za detailnejší popis. V našej veľkej firemnej rodine knihy milujeme všetci! Sú súčasťou našich životov. Každý deň. A v našich domovoch sú všade. V knižnici aj pod knižnicou, na stoloch aj pod stolmi, v kúpeľni aj na balkóne, niekedy sedia na stoličkách miesto nás, no jednoducho, miesto si vždy nájdu. Sú knižky, ku ktorým sa vraciame zas a znova, potom tie, ktoré čakajú v rade, až na ne príde ten správny čas, a potom tie, ktoré už nám poslúžili a čakajú, až sa dostanú k ďalšiemu čitateľovi. Predstava, že po jednom prečítaní život knihy skončí, nám vždy trhala srdce. A práve pre nich, kvôli nim sa v nás prvýkrát zrodila myšlienka, nápad na Restorio.. Vytvoriť priestor, kam budeme môcť dávať knižky, ktoré chceme poslať k ďalšiemu čitateľovi a kadiaľ budú môcť čitatelia iných kníh posielať do sveta tie svoje. A knihami to vôbec nekončí. Rovnako sme nemohli preniesť cez srdce, že by sa vyhodilo lego, hry.. A tak sme sa pred rokmi pustili do práce.

 

Staviame a vylepšujeme sme pre vás náš virtuálny obchodný dom tak, aby:

- pre vás bol predaj kníh a ďalších pokladov čo najjednoduchší a vy ste nemuseli nikam chodiť, s nikým si dopisovať kvôli desaťkorunám (aj keď úplne chápeme tie, ktoré to bavia :)

- aby ste do pár dní dostali zaplatené presne toľko, koľko vám povieme pri výkupe, a vy ste nemuseli čakať, až vaše predmety niekto ďalší skutočne kúpi. Pretože dobre vieme, že čas je to najdrahšie, čo každý máme.

- aby ste nemuseli vôbec nič nikam odnášať a mohli všetko jednoducho len zabaliť a dať kuriérovi

- aby sa o vás staralo, ako to len dokážeme. To, že niekedy uvediete chybne email, alebo naše odpovede skončia vo vašom spame, alebo nezodpovedáme do pár hodín alebo ďalšie podobné dobrodružné výzvy, to už nejako k tomu všetkému patrí. Ale naša snaha starať sa o každého zákazníka s maximálnym úprimným záujmom je naša priorita.

- aby ste mohli spolu s predajom tiež pomáhať charitám, ktoré podľa vás dávajú zmysel.

 

Netvrdíme, že my sme vymysleli antikvariát. Latinské antiquus znamená starý a už v staroveku sa s rukopismi vytváranými ako cenné a vzácne artefakty obchodovalo a od 17. storočia sa v európskych mestách začali v blízkosti univerzít, knižníc a kultúrnych inštitúcií objavovať kníhkupectvo špecializujúce sa na vzácne a antikvariátne knihy. História antikvariátov pre učencov, zberateľov a knižných nadšencov je bohatá.

 

Ale aj dnešné knižné antikvariáty stále prinášajú možnosť dostať sa k jedinečným knihám. Stále pomáhajú zabezpečiť, aby sa papierové poklady odovzdávali z generácie na generáciu.

 

Druhou a rovnako silnou základnou myšlienkou, ktorá sa nesie celým budovaním Restoria, je láska k našej planéte a udržateľnosť. Táto obrovská devíza vo forme recyklácie a opätovného použitia kníh nás neprestáva napĺňať radosťou a nádejou, že naša práca a stále zlepšovanie má zmysel. Milujeme na koncepte obchodovania s použitými knihami, ako im vdýchneme nový život, ako si ich niekto ďalší môže užiť. Veríme, že každá kniha má svoju dušu a tú tvoria aj čitateľské zážitky. A vďaka vám všetkým môže zažívať nové a nové príbehy.

 

Naším cieľom bolo vytvoriť platformu pre čitateľov, ktorí sú všeobecne fanúšikmi cirkulárnej ekonomiky. Na jednom mieste sme práve vďaka takýmto ľuďom zhromaždili státisíce kníh vydaných v posledných desaťročiach v skvelej kvalite. Je u nás možné nájsť knihy zahŕňajúce rôzne žánre, časové obdobia a jazyky, ktoré vyhovujú najrôznejším záujmom a preferenciám. Vďaka tomu, že sesterským projektom Restoria je enbook, máme v ponuke aj tisíce anglických a iných cudzojazyčných kníh.

 

Uprednostňujeme udržateľnosť a postupy šetrné k životnému prostrediu aj v iných ohľadoch. Používame recyklovateľné obalové materiály, podporujeme organizácie a iniciatívy zamerané na ochranu životného prostredia. Triedime zodpovedne a radi a knihy, ktoré nemôžeme zaradiť do systému a ponúknuť vám, rozvážame ďalším charitám, neziskovkám a sociálnym zariadeniam.

 

Snažíme sa, ale bez vás by to nešlo. Ďakujeme, že ste s nami na tejto ceste a pomáhate nám dávať veciam nový príbeh. Má to zmysel.